İmplant

Dental implantlar diş eksikliklerini gidermeye yönelik olarak çene kemiğine yerleştirilen ve proteze destek olan yapılardır. Saf titanyum ya da titanyum alaşımlarından üretilen implantlar çoğunlukla vida şeklindedir. İmplant tedavisi cerrahi ve protetik olarak iki aşamada gerçekleştirilir.

 

İmplant cerrahisi implantın çene kemiğine yerleştirilme işlemidir. Ancak bunun öncesinde sistemik, ağız içi ve radyolojik ayrıntılı bir muayene yapılmalıdır. Sistemik muayenede hastadan anamnez alınarak sigara kullanımı, hiper/ hipotansiyon, diabet, kalp rahatsızlıkları ve kanama bozuklukları gibi durumların varlığı hakkında bilgi toplanır. Hasta sistemik olarak implant tedavisine uygun ise ağız içi muayeneye geçilerek yumuşak dokular, çenelerin karşılıklı ilişkileri ve mevcut kemik miktarı değerlendirilir. Radyolojik muayene her iki çenenin de görüntülendiği panoramik röntgenler ve kemiğin 3 boyutlu görüntüsünü veren tomografilerle yapılır. Her iki değerlendirme sonrasında implant endikasyonu konan hastada cerrahi işleme geçilir. İmplant cerrahisi lokal anestezi ile yapılır. İmplant yerleştirilecek bölge uyuşturulduktan sonra dişeti kaldırılarak çene kemiği görünür hale getirilir ve implant uygun pozisyonda yerleştirilir. Dikiş atılarak operasyon bölgesi kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Operasyon sonrasında hasta konuşabilir, yürüyebilir, günlük faaliyetlerini yerine getirebilir.

İmplantların kemikle kaynaşarak yük taşıyacak hale gelmesi ‘osseoentegrasyon’ olarak adlandırılır. İmplantolojideki gelişmelerle günümüzde implantların osseoentegrasyon süreleri oldukça kısalmıştır. Böylece hastalar üst çeneye yerleştirilen implantlar için 3-4 ay, alt çenede ise 1.5- 2 ay gibi bir sürede protezlerine kavuşabilmektedirler. Bu süre boyunca hastanın dişsiz kalmaması amacıyla geçici protezler yapılabilir.

İmplant üstü protezler hareketli ya da sabit olabilirler. Tek diş eksikliklerinden tam dişsiz ağızlara kadar geniş bir uygulama alanı bulunan implantlarda protezin tipini yerleştirilen implantların sayısı, yumuşak dokuların miktarı, alt-üst çenelerin ilişkisi gibi faktörler belirler. İmplantların osseoentegrasyonu gerçekleştikten sonra ölçüler alınarak protez işlemlerine geçilir ve 1 hafta ile 15 gün arasında değişen süreler sonunda protezler ağıza yerleştirilir.


Hareketli Implant Üstü Protez

 

Sabit Implant Üstü Protez

İmplantların klasik protezlere karşı önemli avantajları bulunmaktadır. Tek diş ya da ara boşluklu diş eksikliklerinde boşluğa komşu dişler kesilerek köprüler yapılmaktadır. Ancak sağlıklı diş dokusundan kayıp olmaktadır. İmplantlar bunu engelleyerek komşu dişlerin korunmasını sağlar. Ayrıca çok yüksek bir ısırma kuvveti ile çiğneme yapılmasına olanak tanır. Total (damak) protez kullanan hastalarda ise protezler 2-4 implant ile desteklendiğinde protezlerin tutuculuğu oldukça artar ve hastanın rahatça ısırması ve gıdaları öğütmesi sağlanır.

Saydığımız avantajları ve literatürde belirtilen yüksek başarı oranları (yaklaşık %98) modern diş hekimliğinde implantları çok önemli bir tedavi seçeneği haline getirmiştir. Diş hekiminiz implantlarla ilgili size ayrıntılı bilgi verecektir.