Çocuk Diş Hekimliği

Çocuklarda ağız ve diş bakımı en az yetişkinlerde olduğu kadar önemlidir. Çocuklardaki diş fırçalama alışkanlığı ve el becerisi daha az olduğundan süt ve daimi dişler daha kolay çürümektedir. Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı aile ve diş hekimi tarafından birlikte kazandırılmalıdır. Bebek 6-8 aylıkken, (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah ve gece olmak üzere günde 2 kez dişleri bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek uygundur. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5 - 3 yaşında ) başlanmalıdır.

Süt dişleri daimi dişlere göre daha çok organik madde içerdiklerinden daha hızlı çürümeye meyillidirler. Süt dişleri ‘geçici’ dişler olarak algılanmamalıdır. Çocuklarda çiğneme fonksiyonunu yerine getirmelerinin yanında gelecek daimi dişler için yer tutma görevleri de bulunur. Bu nedenle süt dişlerinde oluşan çürükler tedavi edilmeli ve erken dönemde süt dişi çekiminden kaçınılmalıdır. 6 yaşından itibaren süren daimi dişlerde de koruyucu amaçlı olarak diş yüzeyindeki çukurlar (fissür) ‘fissür sealant’ adı verilen materyal ile örtülenebilir.

Çocuklarda diş sağlığı ve düzgün bir çene gelişimi için erken yaşlarda diş hekimine gitme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu alışkanlık ilerde ortaya çıkabilecek diş hekimi fobisini engellemektedir.