Diş Beyazlatma

Diş parlatma ve diş beyazlatma kavramları hasta tarafından sıklıkla karıştırılmaktadır. Dişin parlatılması (polisaj) işlemi diş üzerinde sonradan oluşmuş renklenmelerin özel macunlar yardımıyla uzaklaştırılmasıdır. Diş yüzeyindeki koyu renkteki birikimler kaldırıldığında diş orijinal rengine döner ancak rengi açılmaz. Diş beyazlatma ise kimyasal ajanlarla yapılan bir ağartma işlemidir. Diş beyazlatma ‘ofis’ ve ‘ev’ olmak üzere iki şekilde uygulanır.

Ofis beyazlatmada dişetleri koruyucu bir jelle kapatılarak diş yüzeylerine yüksek konsantrasyonlu ağartcı ajan sürülür ve mavi ışıkla aktive edilir. Kullanılan materyale ve dişteki renk değişim ihtiyacına göre seans sayısı ve süresi belirlenir.

 

Ev Tipi Beyazlatma Ofis Beyazlatma

Ev tipi beyazlatmada ise daha düşük konsantrasyonlu ajanlar kullanılır. Hastaya özel hazırlanan şeffaf plaklara hekimin tarif ettiği şekilde beyazlatma jeli konulur ve önerilen süre boyunca (2-8 saat) –tercihen uykuda- ağızda kalır.

Her iki tip beyazlatmada da dişlerde sıcak- soğuk hassasiyeti gelişebilir ancak beyazlatma işlemine kısa bir süre ara verildiğinde bu hassasiyet hızlı bir şekilde ortadan kalkar. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da beyazlatma tedavisi süresince hastanın sigara, renklendirici ve asitli gıdalardan kaçınmasıdır. Böylece tedavinin etkinliği artar.